SND uvedie priame prenosy činoherných predstavení z Londýna

22.01.2014 Bratislava

Bratislava 22. januára (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) uvedie priame prenosy činoherných predstavení Národného divadla Veľkej Británie. Ponúkne ich v rámci cyklu National Theatre Live (NT Live). Po Prahe, Viedni či Budapešti tak budú mať možnosť aj bratislavskí diváci sledovať predstavenia National Theatre naživo bez toho, aby museli cestovať do Londýna. Slovensko sa stane 23. krajinou, kde bude možné NT Live sledovať. Program budú uvádzať s českými titulkami.

Návštevníci novej budovy SND si už 30. januára môžu pozrieť tragédiu Williama Shakespeara Coriolanus v réžii umeleckej šéfky Donmar Theatre Josie Rourkovej. Hra mala premiéru 6. decembra 2013. Ide o desiatu réžiu Rourkovej v Donmar Theatre, kde sa hra uvádza. Hlavnú úlohu vojnového hrdinu Coriolana stvárnil Tom Hiddleston, známy z filmov Avengers (Pomstitelia, 2012), Vojnový kôň (2011) a seriálu BBC The Hollow Crown.

Vo februári (27. 2.) predstaví SND v priamom prenose z New London Theatre inscenáciu hry Vojnový kôň (War Horse), ktorá vznikla na základe románu Michaela Morpurga z roku 1982. Pôsobivý príbeh chlapca Alberta a jeho koňa Joeya sa odohráva na začiatku prvej svetovej vojny. Veľkolepá dráma plná hudby, dojemný príbeh a ohromujúce bábky koní v životnej veľkosti prispeli k tomu, že od prvého uvedenia v októbri 2007 sa hra stala medzinárodným hitom. V roku 2008 získala inscenácia šesť ocenení v rámci Laurence Olivier Awards, vrátane ceny za najlepšiu novú hru a najlepšiu réžiu (Marianne Elliotová a Tom Morris). V roku 2011 mala premiéru aj na Broadway v réžii tých istých režisérov. Následne získala päť ocenení Tony Awards, vrátane ceny za najlepšiu hru roka. V tom istom roku uviedli v kinách premiéru filmovej adaptácie v réžii Stevena Spielberga.

Tretím avizovaným titulom je Shakespearove veľdielo Kráľ Lear. Priamy prenos sa uskutoční 1. mája. Réžie sa zhostil Sam Mendes - nositeľ ceny britskej kritiky za réžiu hry A. P. Čechova Višňový sad (1989), ceny za réžiu hry T. Williamsa Sklenený zverinec (1995) a Tony Award za najlepšiu réžiu muzikálu Kabaret (1998). Na Slovensku ho diváci poznajú najmä ako filmového režiséra bondovky Skyfall (2012) a vďaka debutovej snímke Americká krása (1999), za ktorú získal filmového Oscara a Zlatý glóbus.

Kráľovské národné divadlo - Royal National Theatre (všeobecne známe ako National Theatre) v Londýne patrí vo Veľkej Británii spolu s Royal Shakespeare Company k najprominentnejším divadelným spoločnostiam podporovaným z verejných zdrojov. Vo svete je známe aj ako National Theatre of Great Britain. S projektom NT Live - priamymi prenosmi divadelných predstavení šírenými prostredníctvom satelitu začalo v júni 2009 ako jedna z prvých činoherných scén na svete. TASR informovala Izabela Pažítková, tlačová tajomníčka SND.
 

Vyberte región